Птиците какаду могат да решават сложни механични пъзели

Какаду Гофин. Снимка: Sam Mugraby, Photos8.com (CC BY 2.0)

Какаду Гофин. Снимка: Sam Mugraby, Photos8.com (CC BY 2.0)

Учени установиха, че какадута Гофин могат да се справят с поредица от сложни ключалки, за да се доберат до своята награда – ядка кашу.

Десет птици били изправени пред задачата да отворят кутията с кашу, като за целта трябвало да освободят 5 заключващи механизма. Едно от какадутата успяло да се справи със сложния механичен пъзел за два часа, без чужда помощ.

Няколко други птици решили пъзела, наблюдавайки какво правят посестримите й, а други – когато им давали заданията едно по едно.

Изследването е извършено от учени от Оксфордския университет във Великобритания, Виенския университет в Австрия и института „Макс Планк“ в Германия.

За да стигнат до ядката, поставена в кутия, отгледаните в плен какадута Гофин трябвало да махнат щифт, след това да се справят с болт и гайка, да завъртят колело и да преместят резе встрани.

„Напредването на птиците към решението на проблема не бе повлияно от факта, че целта им не е видима“, заяви съавторът на изследването проф. Алекс Качелник от Оксфордския университет. „Не можем да докажем, че птиците разбират физическата структура на проблема като развит човешки ум, но въз основа на поведението им можем заключим, че са чувствителни към това как един обект влияе върху друг.“

Резултатите показват, че след като е разбрала как да преодолее препятствията, птицата безпогрешно може да се справи отново със същата задача.

Учените след това решили да тестват когнитивните способности на птиците, изменяйки теста – размествали механизмите, махали някои от тях или ги правели нефункционални. Оказало се, че реакцията на какадутата Гофин към модифицирания пъзел била да открият нови пътища за отваряне на кутията, в която е поставена ядката, вместо да използват техниката, която са научили по-рано. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: