Публична лекция днес: Другият Дарвин, или защо Уолъс остава неизвестен

Алфред Уолъс в Сингапур, 1862

Алфред Уолъс в Сингапур, 1862

Ако ви е обхванало петъчно любопитство и например искате да чуете истинска приключенска история, гарнирана с наука, джунгла и дори горящ кораб, можете да дойдете на интересната лекция на проф Андрю Бери от Харвард, в 16:00 ч. днес в централната сграда на БАН. Той ще ви разкаже за приключенията и живота на другия човек,  стигнал до заключението за естествения отбор едновременно с Дарвин, който обаче е останал по-малко известен – Алфред Уолъс.

Професор Бери има много задълбочен интерес към историята на Уолъс. Нарича го „вечния Уотсън там, където Дарвин е Холмс” и „туриста с раница” там, където Дарвин пътува като аристократ (Уолъс опознава много по-добре местните жители където и да ходи). И двамата естествоизпитатели са колекционирали бръмбари, и двамата са пътешествали по света в търсене на чудесата на природата, дори са си писали писма…но дали заради скромността на Уолъс, или заради традицията откритията да се свързват с едно конкретно име, името на Дарвин остава по-ярка следа в паметта на хората.

Тази година се отбелязват 100 години от смъртта на Уолъс – чудесен повод да научим повече за него, при това от професор, който е написал книга (DNA – The Secret of Life) със самия Джеймс Уотсън (от екипа, получил Нобелова награда за разгадаването на структурата на ДНК). Лекцията ще бъде на английски език.

Ето и официалната програма:

Публична лекция на проф. Андрю Бери по покана на Националния природонаучен музей и издателство «Пенсофт»

4 октомври 2013 г., 16:00 ч. Централна сграда на БАН ул. „15 ноември“ 1 (до Народоното събрание), Големия салон

Имаме удоволствието да Ви поканим на публичната лекция на проф. Андрю Бери на тема „Delicate Arrangement“: Alfred Russel Wallace, Charles Darwin, and the discovery of the theory of evolution by natural selection”. Лекцията се посвещава на стогодишнината от смъртта на големия британски натуралист Алфред Уолъс и ще представи непознати моменти от живота и научната дейност на великия изследовател и проучванията му в областта на еволюционната теория. Приносът на Дарвин е всеизвестен, но все още много малко от съвременниците ни знаят за научните изследвания на неговия колега Уолъс. Лекцията ще даде отговори на следните основни въпроси.

1. Кой е бил Уолъс и как стига до идеята за еволюцията и естествения отбор?

2. Как тази толкова дълго търсена теория е открита независимо от двамата викториански учени практически по едно и също време?

3. Защо работата на Уолъс е напълно затъмнена днес от славата на Дарвин?

Проф. Бери е лектор по организмова и еволюционна биология в Харвардския университет и ще посети София по повод Годишната среща на Харвардския клуб.

На видеото по-долу професор Бери разказва за Уолъс на научния фестивал в Кеймбридж.

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: