Първите гръбначни животни са се придвижвали подобно на тюлени

Учените смятат, че ихтиостегите - преходно звено между рибите и сухоземните, съществувало преди 374-359 милиона години - са се придвижвали подобно на съвременните тюлени.

Учените смятат, че ихтиостегите - преходно звено между рибите и сухоземните, съществувало преди 374-359 милиона години - са се придвижвали подобно на съвременните тюлени.

Първата по рода си триизмерна реконструкция на гръбнак на четирикрако животно показва, че първите създания на сушата са се движили като тюлени, съобщи „Дискавъри“, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър“.

Едно от изследваните от специалисти от университета на Кембридж животни е страховито праисторическо животно, известно като ихтиостега. Представителите на вида са обитавали Земята преди 374-359 милиона години.

Ихтиостегите са смятани за преходен вид между рибите и сухоземните животни. Според учените тези създания са си проправяли път през плитки води в блатата, вероятно примамени от храна.

Авторите на настоящото проучване предварително са конструирали триизмерен дигитален модел на скелета на ихтиостега. След това те са сканирали древни фосили, използвайки високоенергийна синхротронна радиация, за да получат изключително детайлни триизмерни изображения на гръбнака на животното.

Учените са установили, че ихтиостегите са се движили, като са влачили телата си по земята, използвайки предните си крака, за да се изтласкват напред. По подобен начин се придвижват тюлените.

„Резултатите от настоящото проучване ни принуждават да преосмислим знанията си за еволюцията на гръбнака при най-ранните животни с крайници“, казва Стефани Пиърс, ръководител на изследователския екип. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!