Растение се завърна към живот след 1500 години в леда

Учените сондират за проби с мъх. Снимка: Peter Boelen

Учените сондират за проби с мъх. Снимка: Peter Boelen

Растение успя да се завърне към живот след повече от 1500 години в антарктическия лед. 

Според учените това е първият документиран случай на растение, което оживява след толкова дълъг период от време. Досега подобно нещо е наблюдавано единствено при микроорганизмите.

Изследователи от Британската антарктическа експедиция и Университета на Рединг взели привидно мъртви проби мъх дълбоко от леда.

После мъхът бил поставен в инкубатор при температура 17 градуса Целзий – температура, която е благоприятна за растението. След 3 седмици учените с изненада открили, че то се е съживило и е пуснало нови издънки. 

„Много хора ни питат дали не сме направили нещо сложно, за да го накараме да расте отново“, казва проф. Питър Конви от екипа. „Ние просто го разрязахме наполовина, сложихме го в инкубатора и го закачахме колкото се може по-малко“, обяснява Конви.

Проба замръзнал мъх, като тази, в която учените намерили мъха на повече от 1500 години. Снимка: Esme Roads

Проба замръзнал мъх, като тази, в която учените намерили мъха на повече от 1500 години. Снимка: Esme Roads

Учените положили сериозни усилия да не замърсят пробата с други форми на живот. Датировката с въглерод показала, че растението е на поне 1530 години, а може и да е по-старо.

Това е изключителен рекорд – в предишен подобен случай мъх е съживяван само след скромните 20 години. 

„Експериментът показва, че многоклетъчни организми – в този случай растения – могат да оцеляват за много по-дълъг период от време, отколкото се смяташе досега“, казва проф. Конви. 

А дали тези съживяващи се растения няма да помогнат с поемането на въглеродния двуокис, който се освобождава с усиленото топене на ледовете и допринася за глобалното затопляне?

Проф. Конви смята, че това едва ли ще се случи. Според него повечето мъх в арктическите зони е мъртъв и не може да бъде върнат обратно към живот. (Източник: British Antarctic Survey, БТА, Би Би Си)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: