Растения замръзнали от векове се връщат към живот

Бриофит. Снимка: F. Lamiot

Бриофит. Снимка: F. Lamiot

Учени от университета на Албърта наблюдаваха как растения замръзнали още през Малката ледникова епоха – преди около 400 години – се връщат към живот.

Проби от древните растения успешно се регенерирали в лабораторни условия.

Според изследователите това хвърля светлина върху процесите на възстановяване на екосистемите от цикличните продължителни периоди на заледяване на планетата.

Растенията са бриофити, а пробите са взети край ледника Тиърдроп в канадския север. Там ледниците отстъпват все по-бързо от 2004 г. насам, с около 3-4 м годишно. Това излага на показ повърхност, стояла скрита под леда от Малката ледникова епоха, настъпила около 1550 г. и продължила до 1850 г.

Бриофитите се различават от познатите ни сухоземни растения по това, че нямат проводяща тъкан, с която да се доставят флуиди в различни части на организма. Те могат да оцелеят напълно сухи през дългите арктически зими и да се върнат към живот, когато се затопли. Учените обаче са изненадани от продължителния период от време, в който въпросните бриофити са се запазили.

„В даден момент вървяхме по ръба на ледника и видяхме тези огромни популации, излизащи изпод него, които сякаш имаха зеленикав нюанс“, каза водещият автор на публикацията д-р Катрин Лафарж. „Когато ги разгледахме подробно и ги занесохме в лабораторията, видях, че по някои от стъблата всъщност покарват зелени клончета. Така разбрах, че те се регенерират на открито и това ме шокира“.

Отдръпващият се лед в района, където е Тиърдроп, разкрива и други форми на живо – цианобактерии, сухоземни зелени водорасли. Много от видовете са непознати на науката.

„Това е цял свят, който се показва изпод ледниците и трябва да бъде изследван“, каза д-р Лафарж. „Ледниците изчезват доста бързо. Те ще разкрият цялата тази сухоземна растителност и това ще има голям ефект.“ (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: