Растенията решават математически задачи, за да контролират запасите си от храна

Растението Arabidopsis thaliana разчита на деление, за да регулира хранителните си запаси нощем. Снимка: AnneTanne/flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Растението Arabidopsis thaliana разчита на деление, за да регулира хранителните си запаси нощем. Снимка: AnneTanne/flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Растенията притежават вродени математически способности, които им помагат да регулират хранителните си запаси нощем, сочат резултатите от ново изследване.

Британските учени били „смаяни“ да открият толкова сложно математическо изчисление в биологичния свят.

Математическите модели разкриват, че консумираното за денонощие от растението количество скорбяла се изчислява с деление в рамките на процес, включващ химически вещества в листата, пише в публикация екипът от центъра „Джон Инес“ в Норич. Птиците вероятно използват сходни методи, за да контролират нивото на мазнините в телата си по време на миграция.

Учените изследвали растението Арабидопсис, което се използва като моделен организъм. През нощта, когато не може да използва слънчевата енергия, за да преобразува въглеродния диоксид в захар и скорбяла, растението трябва да регулира запасите си от скорбяла, за да са може да преживее до сутринта.

Експерименти на учените от центъра демонстрират, че за да контролира консумацията си с такава точност, растението трябва да прибегне до изчисление – до аритметично деление.

„Те всъщност решават математически задачи по прост химичен начин – това е невероятно. За нас като учени бе удивително да го наблюдаваме“, заяви ръководителката на проучването проф. Алисън Смит от Кембриджкия университет.

Изследователите използвали математически модели, за да установят как растението е способно да решава задачи. Нощем механизъм в листата позволява да се измери количеството складирана скорбяла. Информация за времето пък идва от вътрешен часовник, който наподобява този в човешкия организъм.

Учените предполагат, че процесът зависи от концентрацията на два вида молекули, кръстени „S“ за скорбяла и „T“ за време. Ако „S“ молекулите стимулират разлагането на скорбялата, то „T“ молекулите пречат на това. По този начин скоростта на консумация на скорбялата се определя от съотношението между „S“ и „T“ молекулите. Или казано с други думи – „S“ делено на „T“ .

„Това е първият конкретен пример в биологията за подобна сложна аритметична калкулация“, заяви проф. Мартин Хауърд от центъра. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: