Разкодираха ДНК на Денисовския човек

Реплика на фрагмента от кост на пръст на Денисовски човек върху съвременна човешка ръка. Снимка: Институт по Еволюционна Антропология Макс Планк.

Реплика на фрагмента от кост на пръст на Денисовски човек върху съвременна човешка ръка. Снимка: Институт по Еволюционна Антропология Макс Планк.

Микроскопичен образец от ДНК, взет от кост на момиче отпреди 80 хиляди години позволи на немски учени да дешифрират генома на Денисовския човек, предадоха Франс прес и Би Би Си.

Учените можаха да сравнят тези данни с близките роднини на Денисовския човек – неандерталците и хомо сапиенс. Анализът, публикуван в американското списание „Сайънс“ показва, че тези хоминиди не са имали много наследници. Все пак днес голяма част от техните гени могат да се разпознаят в някой жители на Югоизточна Азия, най-вече сред папуасите.

Видът на Денисовския човек изчезва по неизяснени причини преди 30 хиляди години. Техният генетичен материал се свързва с тъмна кожа, тъмни коси и кафяви очи. Фосилите на Денисовския човек са много редки. Затова и първите фосили са открити сравнително късно – чак през 2008 г. в Денисовата пещера – голяма пещера в южната част на Сибир.

Учени от германския институт „Макс Планк“ са използвали метод, при който са разделили двете спирали на ДНК и са ги анализирали поотделно. Така те са получили много голяма точност на ДНК секвенциите, които са сравнили с тези на 11 хомо сапиенса от различни части на света и с тези на неандерталския човек.

„Ние постигнахме изключителна точност при дешифрирането на изчезнал геном“, заяви Матиас Майер, един от ръководителите на проучването. „Оказа се, че генетичното наследство на Денисовския човек е много по-ограничено от това на хомо сапиенс. Този факт се дължи на малкия брой на тяхната първоначална популация, която по-късно се е разпространила от Сибир до Южния Пасифик“. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: