Разкодираха генома на предшественика на домашния гълъб

Columba livia е сред най-разнообразните и най-често срещаните видове на планетата. Снимка: Alan D. Wilson, www.naturespicsonline.com

Columba livia е сред най-разнообразните и най-често срещаните видове на планетата. Снимка: Alan D. Wilson, www.naturespicsonline.com

Международен екип от учени разкодира генома на Скалния гълъб, близо 5000 години след опитомяването му, съобщи Франс прес.

Скалният гълъб (Columba livia) е сред най-разнообразните и най-често срещаните видове на планетата. Съществуват около 350 негови разновидности, които се различават по редица свои характеристики. Гълъбите, които често виждаме по улиците и покривите на къщите принадлежат към същия вид.

Columba livia е сред малкото птици, чиито геноми бяха разкодирани. „Птиците са основна част от живота на планетата, а знаем изненадващо малко за гените им“, поясни Майкъл Шапиро, асистент-професор по биология в университета на Юта и съавтор в публикацията. „Това [изследване] ще хвърли нова светлина върху еволюцията на птиците.“

Резултатите на учените дават по-заключителни доказателства за това, че някои основни породи гълъби произхождат от Близкия изток. Изследването показва също и наличието на много споделени генетични черти на породи произхождащи от Иран и такива, които най-вероятно са от Индия.

Подобен генетичен обмен отговаря и на историческите сведения за съществувалите в миналото търговски взаимоотношения между тези два райони. „Хората не само търгували, но вероятно също така кръстосвали и различни породи гълъби“, казва Шапиро.

Учените използвали специален софтуер за да анализират генома на гълъба състоящ се от близо 17 300 гени – за сравнение при хората се предполага, че са между 20 000 и 30 000.

Учените открили, че мутация на гена EphB2 позволява на оперението на главите и вратовете на гълъбите да расте нагоре, вместо надолу – физиологична черта която играе роля при ухажването в много видове. При хората съществуват сведения, че този ген има допринасяща роля в заболявания като Алцхайлер и рак на простатата.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Сайънс“. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!