Разкриха тайната на полета на летящите змии (ВИДЕО)

Райска дървесна змия. Снимка: Jake Socha

Райска дървесна змия. Снимка: Jake Socha

Последното нещо, което би желал да научи човек, страдащ от офидиофобия (панически страх от змии) е, че летящите змии притежават удивителни аеро-динамични качества.

Така например райските дървесни змии могат да „прелитат“ на разстояние до 30 метра, но досега не беше известно как успяват да го постигнат. Учени, изследващи невероятното умение за планиране във въздуха на този азиатски вид, са установили, че представителите му разчитат главно на два трика. 

Първият от тях е, че те мога да разпъват ребрата си, така че от кръгло тялото им става по-приплеснато, увеличавайки общата му повърхност. Ефектът от това става виден ако си представим разликата в падането на лист хартия и на същия лист, когато е смачкан на топче – в първия случай листът се задържа много по-дълго във въздуха.

Вторият трик, на който разчитат змиите, е специфично вълнообразно движение във въздуха, което наподобява плуване. Вижте видео на удивителния полет на райска дървесна змия:

За да разкрият аеродинамичните качества на летящите змии, специалистът по биомеханика Джейк Соча и колегите му от Вирджинския политехнически институт направили пластмасов модел на формата на змията по време на полет и го подложили на тестове във воден тунел. Лазер позволявал да се проследява движението и завихрянето на водните потоци около модела.

Очакванията на учените били, че аеродинамиката му няма да е много добра, защото формата не отговаря на принципите заложени например при самолетостроенето.

„Това, което открихме, бяха изненадващи аеродинамични качества. Всъщност много по-добри от очакваното“, казва Соча.

Според учените тези змии използват невероятната си способност за планиране във въздуха, за да бягат от опасности и за да се придвижват от място на място по-ефикасно. Малко вероятно е да използват летенето и за ловуване.

Райската дървесна змия е един от петте вида летящи змии в света, всички от които спадат към рода Chrysopelea. Представителите на вида са слабо отровни, телата им са основно в черен и зелен цвят с „пръски“ в оранжево и червено, а дебелината им е колкото човешки пръст. Обитават дъждовните гори на Южна и Югоизточна Азия – Сингапур, Тайланд, Малайзия, Индонезия и Филипините. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!