Рибка си прави допълнителни очи, за да обърка хищниците

Лъжливото око е ясно забележимо по задните перки на тези риби от сем. Коралови (кликни за по-голяма версия). Снимка: CoECRS

Лъжливото око е ясно забележимо по задните перки на тези риби от сем. Коралови (кликни за по-голяма версия). Снимка: CoECRS

Малки риби си „отглеждат“ по-голямо лъжливо око на задните перки, за да объркат хищниците и значително да подобрят шансовете си за оцеляване, показа изследване.

Изследователи от австралийската организация CoECRS са открили, че когато са постоянно заплашени от изяждане малки рибки от семейство Коралови се сдобиват с петно, наподобяващо око, в близост до опашката. Това изменение е съпроводено и със смаляване на размера на истинските им очи.

Резултатът е риба, която изглежда сякаш е тръгнала в противоположната посока – това може да обърка хищниците, които искат да я погълнат, казва Оона Льонщед от CoECRS. 

От десетилетия учените спорят дали лъжливите очи играят важна роля при защитата на животните или са просто щастлива еволюционна случайност. От CoECRS смятат, че са първите, открили недвусмислени доказателства за това, че рибите могат променят размера както на подвеждащото петно, така и на истинските си очи, за да увеличат максимално шансовете си за оцеляване.

„Това е изключително хитро постижение за такава малка рибка“, казва Льонщед.

Лъжливото око фигурира само при по-младите представители на изследвания вид морски обитатели и с напредването на възрастта постепенно изчезва. Това била и причината учените да сметнат, че окраската от този тип има важна задача.

„Открихме, че когато млади коралови рибки бъдат поставени в специален съд, в който могат да видят и да усетят миризмата на хищни риби без да бъдат атакувани, те автоматично започват да развиват по-голямо петно с форма но око, а очите им стават по-малки“, казва Льонщед. Този феномен не се наблюдавал, когато рибите бъдат поставени при подобни условия с безопасни риби или когато са изолирани. (Източник: ARC Centre of Excellence in Coral Reef Studies)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: