Ритъмът на звуците на маймуната гелада наподобява човешка реч (ВИДЕО)

Гелади, похапващи си на 3000 метра надм. височина в Симиенските планини. Снимкa: Alastair Rae

Гелади, похапващи си на 3000 метра надм. височина в Симиенските планини. Снимкa: Alastair Rae

Ритмичните звуци от мляскането на дивите маймуни гелади наподобяват човешка реч, установи ново изследване в Университета на Мичигън.

Мляскането с устни, често срещан жест при общуването на човекоподобните, представлява рязко отваряне и затваряне на устата по подобие на говор.  Но геладите са уникални, защото едновременно с мляскането произвеждат звуци, които хората наричат „уоблене“.

„Уобленето на геладите има ритъм, който се приближава до ритъма на сричките, изговаряни от хората,“ обяснява Торе Бергман, доцент в департамента по психология, екология и еволюционна биология в Университета на Мичигън.

Изследователите проследяват геладите в Национален парк Симиен в Етиопия, където записват необикновените звуци, издавани от този вид.  Бергман описва геладите като социални същества с голям вокален репертоар.  Уобленето се използва основно от мъжки гелади и винаги в приятелски контекст.

Бергман анализирал записите на звуците на геладите, проследявайки продължителността и честотата им.  Използвайки компютърни алгоритми измерил силните и тихите части, появяващи се по няколко пъти в секунда.  При речта силните части обикновено съвпадат с началото на срички, а тихите части са промеждутъците между сричките.  Анализът показва, че звуците, издавани от геладите силно наподобяват речта – нещо, което не може да се каже за други примати.

„Мляскането, в комбинация със звуци, може би може да се обясни като прекурсор към езика“, обяснява Бергман. 

Ето и как звучи уобленето на геладите:

„Езикът не е просто добро средство за обменяне на информация,“ обяснява той. „Има социални функции и в този смисъл много вербални разговори изпълняват функции, подобни на мляскането с устни“.

„Когато геладите говорят, не е все едно слушаш английски думи“, обяснява Бергман. „Но ако си с гелади понякога имаш чувството, че около теб разговарят хора – нещо, което не бях забелязал в годините, през които работех с други маймуни“.

Някои други примати също издават сложни звуци, но според Бергман тези звуци нямат речеподобния ритъм на геладите.

Изследването е публикувано в сп. Current Biology. (Източник: Университет на Мичиган; Снимка на извадката: Kolumbusjogger)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,