Сканиране на мозъка показва за кого си мислим

Снимка, получена с fMRI, показваща зони на активация в оранжево

Снимка, получена с fMRI, показваща зони на активация в оранжево

Учени от Корнелския университет показаха, че е възможно да се установи за кого си мислим като се анализират изображения от сканиране на мозъчната дейност. Менталните ни представи за отделните хора създават уникални модели на мозъчната активност, които могат да бъдат разпознати.

„Когато проверихме данните, бяхме шокирани, че можем да установим за кого си мислят участниците [в експеримента] на базата на мозъчната активност“, казва Нейтън Спренг, доцент в Колежа по човешка екология на Корнелския университет.

Разбирането и предвиждането на поведението на другите е ключово за ориентацията ни в социалния свят. Знае се много  малко за това как мозъкът всъщност пресъздава устойчивите черти на характера, които обуславят поведението на другите, обясняват авторите. Според тях тази способност ни помага да предвидим как някой ще реагира в нова ситуация.

За да разберат повече за тези процеси, изследователите накарали 19 младежа да научат повече за личността на четирима души, които се различават по ключови черти на своя характер. Участниците в експеримента трябвало да си представят тези хора в различни ситуации и да кажат как според тях ще постъпят. Докато правели това, мозъчната им дейност била сканирана с функционален ядреномагнитен резонанс (fMRI).

Било установено, че на всяка от четирите личности съответства различен модел на активността в зона от мозъка наречена медиален префронтален кортекс (mPFC). На базата на тези специфични „отпечатъци“ можело да се каже кого си представя участника в експеримента в момента.

Резултатите навели учените на мисълта, че мозъка „кодира“ личностните черти на хората в различни участъци в мозъка, а тази информация се обединява в mPFC за да се създаде цялостен модел за съответната личност. Използвайки този модел ние можем да планираме социалните си взаимодействия, смятат авторите. (Източник: Cornell University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: