Сканиране предсказва езиковите способности на едногодишни

Изображение на хипокампуса (в червено) получено чрез ядрено-магнитен резонанс. Според учените, тази е една от зоните, чието развитие е индикатор за бъдещите езикови способности на децата.

Изображение на хипокампуса (в червено) получено чрез ядрено-магнитен резонанс. Според учените, тази е една от зоните, чието развитие е индикатор за бъдещите езикови способности на децата.

Мозъчно сканиране разкри, че анатомията на някои зони в мозъка може да предскаже езиковите умения на едногодишни деца, съобщи сайтът e!sciencenews.

Учени от Вашингтонския университет в Сиатъл за пръв път установиха, че съществува връзка между мозъчни структури, като хипокампуса и малкия мозък, и бъдещите езикови умения.

„Бебешкият мозък крие безкраен брой тайни, които чакат да бъдат разкрити и тези открития ще ни покажат защо бебетата „попиват“ езика като гъби, като уменията им далеч надхвърлят тези на възрастните хора“, заяви съавторът на изследването Патриша Кул от университета 

Учените използвали ядрено-магнитен резонанс, за да изследват мозъчни структури у 7-месечни деца и да установят каква е концентрацията на сивото вещество, което е изградено от неврони, и на бялото вещество, изграждащо мрежа от връзки в мозъка.

Когато навършили 1 годинка, децата минали езиков тест, за да се изследва бърборенето им, способността им да разпознават познати им имена и думи и да произнасят различни звуци. „На тази възраст децата обикновено не казват много думи, поясни Дилара Дениз Кен от екипа. Затова разчитаме на бърборенето им и на способността им да разбират езика, като признак на ранното му овладяване.“

Изследването показало, че децата с по-голяма концентрация на сиво и бяло вещество в хипокампуса и малкия мозък демонстрират по-големи езикови умения на едногодишна възраст. Резултатите от изследването са публикувани в Brain and Language. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!