Социалната еволюция на мравките се дължи на обонянието

Според изследването развитата социална структура на мравките се дължи на изключително чувствителното им обоняние. Снимка: PHGCOM

Според изследването развитата социална структура на мравките се дължи на изключително чувствителното им обоняние. Снимка: PHGCOM

Мравките дължат еволюционния си успех на изключителното си обоняние, като имат пет пъти повече рецептори за това си чувство, отколкото всички останали насекоми, установи най-ново американско проучване, цитирано от в. „Кориере дела сера“.

Екип от университета „Вандербилт“ в Нашвил, щата Тенеси, успя да състави първата пълна карта на вкуса и обонянието на мравките. Според ръководителя на екипа Лорънс Цвайбел именно тази изключително специфична „въоръженост“ на този вид насекоми ги е направила едни от най-добре организираните в социално отношение животни, конкуриращи в някой отношения дори и човека.

Мравките притежават 400 рецептора за различни ухания. Това са специални протеини, които идентифицират най-различни аромати. За сравнение пеперудите, които се раждат от копринените буби, притежават само 52 подобни рецептора, винарките – 61, комарите между 74 и 158, а пчелите – 174.

Изключителните обонятелни способности на мравките са им позволили да развият сложно химическо общуване и обмен на информация в техните общества. Обонянието на тези животни е съсредоточено в антените им, в които са разположени сензори за обоняние, сензори за вкус и такива, специално пригодени за откриване на отровни субстанции.

От всички тях сензорите за обоняние са най-развити, докато останалите са сравними с тези на другите насекоми. Учените открили, че мъжките екземпляри са 70 процента по-малко чувствителни към уханията, тъй като и социалната им роля е ограничена само до оплождането на яйцата. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!