Странно откритие: кожата си „говори“ с черния дроб

Снимка: University of Southern Denmark

Снимка: University of Southern Denmark

Учени от Университета на Южна Дания направиха неочаквано откритие – кожата е способна да си „комуникира“ с черния дроб.

Изследователите проучвали нещо напълно различно, когато установили, че двата органа си „говорят“.

Феноменът бил наблюдаван за пръв път при работата на екипа с мишки в чиито геном бил премахнат определен ген. Някои от тези мишки имали по-омазнена козина и по-трудно се отбивали от майките си. Анализ показал, че те натрупват мазнини в черния си дроб.

„Първоначално сметнахме, че натрупването на мазнина е свързано с факта, че генът липсва в генома на мишките, но това беше отхвърлено като възможност след поредица изследвания и трябваше да намерим друго обяснение“, казва Дите Нес от екипа.

Те отново изследвали мишките и забелязали, че кожата им е по-влажна. В резултат от това те губели повече вода, а това от своя страна водело и до по-голяма загуба на топлина. Учените се запитали дали по-засиленото топлоотделяне не е причина за натрупването на мазнини в черния дроб. 

За да тестват това предположение те създали мишки, при които въпросният ген липсвал само в кожата. Резултатът бил същият, както и в предишния случай и това доказало, че натрупването на мазнини в черния дроб е провокирано от кожата.

Изследователите решили да разнищят мистерията докрай и затова покрили кожата на мишките с вещества, така че да се предотврати загубата на топлина. Това наистина сложило край на натрупването на мазнини в черния дроб.

„Смятаме, че отделянето на вода от кожата кара мишките да изпитват студ и това води до разграждане на мазнините в мастната тъкан. Разградените мазнини след това се преместват в черния дроб – мишките пренасят енергия от тъканите в него“, обяснява Дите Нес. (Източник: University of Southern Denmark)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!