Сънят е цената, която плащаме за паметта и ученето, сочи изследване

Снимка: Creative Commons

Снимка: Creative Commons

Защо животните – от плодовата мушица до човека – имат нужда от сън? Очевидно той има много важна функция, защото е свързан с откъсване от реалността и излагане на риск от нападение от хищници и всякакви други опасности.

Учени от Университета на Уисконсин смятат, че са открили отговора на този въпрос. „Сънят е цената, която мозъкът плаща за запаметяването и ученето“, казва Д-р Гуилио Тонони от екипа.

„Когато сме будни, ученето подсилва синаптичните връзки в мозъка, което увеличава нуждата му от енергия и го насища с нова информация. Сънят позволява на мозъка да се ‘нулира’ и да внедри новата научена информация във вече натрупаните спомени, така че да може да започне отначало на следващия ден“, обяснява Тонони.

Въпросната хипотеза противоречи на популярна теория, според която сънят укрепва връзките в мозъка, изградени по време на будното състояние. Според д-р Тонони и колегата му д-р Чара Чирели познатото на всички ни физиологично състояние всъщност отслабва връзките между мозъчните клетки, за да спести енергия и да избегне клетъчния стрес. Освен това изследователите смятат, че сънят поддържа способността на невроните селективно да реагират на стимули.

Но защо му е на мозъка да се „нулира“? За да отговорят на този въпрос изследователите дават пример с ученето на ново умение, като карането на колело например. Когато го правим мозъчните връзки, участващи в процеса, биват подсилени. На следващия ден обаче мозъкът може да се захване с нещо друго и съответно трябва да може да се концентрира върху него. За целта връзките, свързани с карането на колело, трябва да бъдат отслабени, за да не пречат на заучаването на нови неща.

Според д-р Тонони по време на сън мозъкът „регулира“ силата на синаптичните връзки, като с този процес се избягва фаворизирането на наученото в определен ден. От друга страна обаче активираните при ученето връзки не се отслабват до нивото на тези, които не са взели участие в процеса. (Източник: University of Wisconsin-Madison)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: