Сърцата на влюбените наистина бият в синхрон

Изследването показва, че връзката между влюбените е по-силна, отколкото хората осъзнават.

Изследването показва, че връзката между влюбените е по-силна, отколкото хората осъзнават.

Сърцата на влюбените наистина бият заедно и връзката е не само емоционална, но и физиологична, установиха американски учени, цитирани от в. „Дейли мейл“.

Ефектът не се наблюдава при хора, които не са в подобно взаимоотношение, а освен сърдечния ритъм при влюбените се синхронизира и дишането.

В изследването взели участие 32 двойки, които в експерименталната постановка, стояли на около метър един от друг в тиха и спокойна стая без да си говорят или да се докосват. След това те били накарани да се копират един друг.

Данните от мониторите на сърдечния ритъм и дишането показали сходство, като жените по-често се приспособявали към партньора, вероятно поради по-силна връзка или по-голяма способност за съпреживяване. Когато партньорите били разменени с такива от други двойки, синхронът се загубвал. 

„Виждали сме много изследвания, че в двойка единия партньор може да изпитва емоционално това, което изпитва другия, но това проучване показва, че те съпреживяват нещата и на физиологично ниво“, казва проф. Емилио Ферер, провел експеримента. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!