Същество на 530 мил. години е било първото с крайници за манипулиране на храна

Съществото фуксианхуиид е използвало пипала под главата си за да избутва седименти от морското дъна в устата си. Изображение: Yie Jang and Javier Ortega-Hernández

Съществото фуксианхуиид е използвало пипала под главата си за да избутва седименти от морското дъна в устата си. Изображение: Yie Jang and Javier Ortega-Hernández

Откритие разкрива един от най-ранните примери на крайници използвани за манипулиране на храна, съобщиха учени от Кеймбриджкия университет. Животното също така е и първото известно, което е разполагало с нервна система простираща се извън главата.

Уникалната находка е позволила за първи път да се изследва в детайли главата на съществото фуксианхуииден артропод. До сега всички фосили на животното населявало планетата преди 530 милиона години „скриваха“  тази структура, заради наличието на широка черупка. 

Но в Южен Китай учените окрили останки от съществото, при които черупката е била обърната преди да настъпи фосилизацията. Това им позволило да изучат главата на фуксианхуиида в детайли и да докажат съществуването на спорните крайници под главата на древното животно. С тяхна помощ фуксианхуиида е избутвал седименти в устата си, докато е пълзял по морското дъно, милиони години преди първите същества да излязат на сушата.

Според изследователите, тази адаптивна техника е позволила на артроподите да бъдат еволюционен успех и да станат много разпространени. Използвайки пипалата фуксианхуиида загребвал седименти и филтрирал хранителните органични вещества в тях.

Новооткритите фосили на съществото показва и че то е най-ранният открит представител на организми с нервна система простираща се извън главата. (Източник: University of Cambridge)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!