Създадоха клониран ембрион на изчезнал вид жаба

Художествена концепция за жабата от вида Rheobatrachus silus. Изображение: Peter Schouten/UNSW

Художествена концепция за жабата от вида Rheobatrachus silus. Изображение: Peter Schouten/UNSW

Учени съобщиха, че са успели да „съживят и реактивират“ генома на изчезнала австралийска жаба. 

Екзотичният вид Rheobatrachus silus, обявен за изчезнал през 1983г., е известен с това, че мъти в стомаха и ражда малките си през устата.

Проектът Lazarus е успял да набави клетъчни ядра от тъканни проби от животното, събрани през 70-те години на 20-ти век и държани замразени 40 години в конвенционален фризер. Проектът има за задача да върне към живот изчезналия вид.

За целта в течение на пет години екипът от учени прилагал техника, известна като трансфер на ядра от соматични клетки. В процеса взимали яйцеклетки от  Mixophyes fasciolatus - съществуваща далечна роднина на изчезналата австралийска жаба – и замествали техните ядра с извлечените „мъртви“ ядра от Rheobatrachus silus

Някои от яйцеклетките спонтанно започвали да се делят и да се развиват до ранна ембрионална форма – малка топчица, състояща се от много живи клетки. 

Нито един от ембрионите не успял да оцелее повече от няколко дни, но тестове показали наличието на генетичен материал на изчезналия вид в делящите се клетки. 

„Реактивирахме мъртвите клетки в живи  и съживихме генома на изчезналата жаба в процеса“, казва ръководителя на проекта проф. Майк Арчър от университета на Ню Саут Уейлс в Сидни.

„Все повече сме уверени, че препятствията пред нас са по скоро технологични, отколкото биологични и че ще успеем. Важното е, че вече показахме колко обещаваща е тази технология като средство за спасяване [на видове] в момент, в който популациите на стотици от разпространените по света земноводни видове намаляват катастрофално“, казва още проф. Арчър. (Източник: University of New South Wales)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,