Сьомгата използва магнитното поле за да се върне „вкъщи“

Според изследването сьомгата е способна да разпознае магнитния "отпечатък" на реката, от която е мигрирала. Снимка: Dr. Tom Quinn, University of Washington

Според изследването сьомгата е способна да разпознае магнитния "отпечатък" на реката, от която е мигрирала. Снимка: Dr. Tom Quinn, University of Washington

Кръговратът на живота може чудесно да бъде илюстриран чрез сьомгата. По време на миграцията си, тя изминава над 6 000 километра навътре в океана, само за да се върне години по-късно в горното течение на реката до мястото, където се е родила, за да пусне хайвера си. Така тя е дала шанс на следващото поколение и скоро след това умира.

Но ако оставим романтиката настрана, самият начин по който рибата успява да намери своето „вкъщи“ на такива огромни разстояния, е нещо, което е изумявало и учени и лаици от много време насам.

Според ново изследване на Националната Научна Фондация в САЩ, сьомгата е способна да извърши това невероятно постижение благодарение на способността си да усеща специфичната магнитна структура на реката, от която е тръгнала.

В изследването екипа учени използвал данни от повече от 56 години улов в рибарници за сьомга. Информацията им била необходима за да открият по какъв път се придвижва рибата – от най-северната си локация, която вероятно е Аляска или Алеутските острови в Тихия океан – до мястото, от което е започнала голямото си пътешествие – река Фреизър в Британска Колумбия, Канада. Тези данни те сравнили с показанията за силата на магнитното поле на ключови места по миграционния маршрут на сьомгата.

Глобална карта за силата на земното магнитно поле през 2010г (кликни за по-голяма версия). Изображение: NOAA

Глобална карта за силата на земното магнитно поле през 2010г (кликни за по-голяма версия). Изображение: NOAA

Известно е, че магнитното поле на Земята отслабва от полюсите към екватора и постепенно се изменя с времето. Неговата сила на определено място е специфична, но също търпи промени от година на година.

Учените се възползвали от географската особеност на река Фрейзър за да изследват поведението на сьомгата – устието на реката е „препречено“ от остров Ванкувър. За да достигне до нея сьомгата трябва да заобиколи острова или от север или от юг. 

Изследователите открили, че силата на магнитното поле играе основна роля в определянето на пътя, който ще предпочете рибата. Тя избирала този заход към реката, чийто магнитен „отпечатък“ най-много се доближавал до този на реката отпреди години, когато рибата е отплувала от нея в Тихия океан.

„Резултатите отговарят на идеята, че магнитния отпечатък на реката бива впечатан в младата сьомга, и затова тя търси същия магнитен отпечатък при размножителната си миграция“, казва Нейтън Пътман от щатския университет на Орегон, водещ автор на публикацията. 

Според учените благодарение на откритието ще може да бъде прогнозирано придвижването на сьомгата въз основа на геомагнитни карти. Това ще е от голямо значение за рибните стопанства.  (Източник: National Science Foundation)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!