Учени: Мит е, че при хората доминира лявата или дясната половина на мозъка

Широко разпространена е идеята, че хората се делят спрямо това дали използват повече лявата или дясната половина на мозъка си. Изображение: Bernard Goldbach (Creative Commons)

Широко разпространена е идеята, че хората се делят спрямо това дали използват повече лявата или дясната половина на мозъка си. Изображение: Bernard Goldbach (Creative Commons)

Вероятно сте чували, че хората се делят на такива, които използват повече лявата или дясната половина на мозъка си. Според тази широко разпространена идея, ако сте по-скоро аналитичен и залагате на логиката, явно сте от тези с по-функционално ляво полукълбо. Ако сте творчески и по-вглъбен човек – използвате повече дясната половина на мозъка си.

Ново проучване на невролози от университета на Юта, базирано на изображения на мозъка показа, че няма научна обосновка на тези твърдения.

След двугодишно изследване учените са събрали достатъчно сведения, за да развенчаят този мит и същевременно са открили специфични мрежи в лявата и дясната част на мозъка, отговарящи за определени функции. В проучването били анализирани мозъчни сканирания на 1011 души на възраст между 7 и 29 години. За всеки човек била изследвана функционалната обособеност за хиляди региони в мозъка и не били открити никакви данни за това, че хората преференциално използват едно или друго полукълбо.

„Напълно вярно е, че някои функции на мозъка се извършват в едната или другата половина. Езикът е в по-голяма степен в лявата, а концентрацията в дясната. Но сред хората не се наблюдава тенденцията да имат по-доминираща мрежа в лявата или дясната половина на мозъка“, казва проф. Джеф Андерсън, водещ автор на публикацията.

Учените използвали сканирания на мозъка за съответната група хора от база данни на „Международна инициатива за споделяне на невроизображения“. Сканирането на участниците било направено с ядрено-магнитен резонанс в течение на 5-10 минути, докато те лежали и функционирането на мозъка им „в покой“ било заснемано. (Източник: University of Utah Health Care)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: