Учени твърдят, че са открили извънземен живот в земната атмосфера!

Учени от университета на Шефийлд смятат, че са открили извънземен живот високо в земната атмосфера. Снимка: НАСА

Учени от университета на Шефийлд смятат, че са открили извънземен живот високо в земната атмосфера. Снимка: НАСА

Учени от университета на Шефийлд смятат, че са открили извънземен живот високо в земната атмосфера. 

Екипът, ръководен от проф. Милтън Уейнрайт, е изследвал проби, събрани със специален балон, изпратен на 27 км над земната повърхност по време на метеорния поток Персеиди. В пробите са открити малки организми, които според учените са с извънземен произход и са навлезли в атмосферата благодарение на космическия „дъжд“.

„Повечето хора ще допуснат, че тези биологични частици просто са се издигнали в стратосферата от Земята, обаче е общоприето, че частици с такъв размер не могат да се издигнат над планетата на височина от примерно 27 км. Единственото известно изключение е при мощно вулканично изригване, а такова не се е случвало в трите години преди събирането на пробите“, казва проф. Уейнрайт.

Биологичните единици, октрити в пробите, са необичайни. Снимка: University of Sheffield

Биологичните единици, октрити в пробите, са необичайни. Снимка: University of Sheffield

„Поради липсата на механизъм, по който големи частици като тези могат да бъдат пренесени до стратосферата, можем само да заключим, че тези биологични единици произхождат от космоса. Нашето заключение е, че живот периодично пристига на Земята от космическото пространство, той не е ограничен само до планетата и почти със сигурност не е произлязъл тук“, обяснява Уейнрайт.

Според него резултатите могат да са от огромно значение. „Ако [нов] живот продължава да пристига от космоса, ние трябва изцяло да променим възгледите си за биологията и еволюцията“, казва още професорът.

Още един от микро-обектите в пробите. Снимка: University of Sheffield

Още един от микро-обектите в пробите. Снимка: University of Sheffield

Балонът, събрал пробите, е създаден от Крис Роуз и Алекс Бейкър от университета и е изстрелян в близост до град Честър, Англия. Контейнерите за събиране на пробите били отворени и изложени на атмосферата, когато балонът достигнал височина 22-27 километра. Учените открили, че са уловили диатомни фрагменти и необичайни биологични частици, които са прекалено големи, за да произхождат от Земята.

Проф. Уейнрайт заявява, че пробите са били обработени под строг контрол, предотвратяващ тяхното евентуално замърсяване с биологичен материал от Земята. Той и неговият екип са уверени, че откритите организми са от стратосферата. 

Учените се надява да потвърдят тези резултати с провеждането на още един тест през октомври по време на метеорния дъжд от Халеевата комета. Той ще привнесе в атмосферата големи количества космически прах, който според изследователите би могъл да съдържа още необичайни организми.

„Разбира се, някои ще твърдят, че трябва да съществува неизвестен механизъм за пренос на големи частици от Земята до високата стратосфера, но ние заставаме зад своите изводи“, казва още проф. Уейнрайт. (Източник: The University of Sheffield)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: