Учени възобновяват рискови изследвания на вируса H5N1

Оцветена електронна микрография на вируси на H5N1 (в жълто) отгледани в MDCK клетки.

Оцветена електронна микрография на вируси на H5N1 (в жълто) отгледани в MDCK клетки.

Тази седмица международна група от учени обявиха, че след едногодишното прекъсване (от януари 2012г. до сега) ще продължат спорната си работа, свързана със създаването на потенциално опасни щамове на вируса H5N1, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. 

Миналата година двата екипа (в Холандия и САЩ) се съгласиха временно да прекъснат работата си, след като възникнаха ожесточени спорове за това доколко е безопасно да се публикуват резултатите от техните научни изследвания, в които се идентифицират комбинации от мутации, позволяващи на вируса да се предава ефективно по въздух между бозайници (порове). В крайна сметка резултатите бяха публикувани. 

Сега учените вече смятат да продължат експерименталната работа, търсейки други рискови комбинации от мутации, които да прибавят към списъка. Според тях той ще помогне на здравните власти да реагират бързо при появата на мутации по естествен път в природата. 

H5N1 отне живота на милиони птици от появата си през 1997 г., но засега дивия щам се предава на хора много трудно, при близък контакт между птиците и хората (напр. в  птицеферми).  Това, което прави H5N1 опасен, е че убива 60 процента от заразените. Опасенията на експертите са, че ако вирусът се сдобие с мутациите, позволяващи му лесно да се предава от човек на човек, последствията от разпространението му ще бъдат пагубни.

„В природата подобен риск съществува. Ако не правим изследвания, се излагаме на сериозен риск“, казва Йошихиро Каваока от университета на Уисконсин. Това е причината той и Рон Фушие от университета „Еразъм“ в Ротердам  да ръководят екипите които създават новите щамове на вируса, предаващи се по въздух между лабораторни животни. 

Резултатите от изследванията им обаче се считат за нож с две остриета и в началото на 2012 г. очакваното им публикуване накара Националния научен консултативен съвет по  биосигурност към американското правителство да препоръча деликатната информация да бъде редактирана. Консултантите посъветваха властите ключови части от разработките да бъдат редактирани с цел да се попречи на терористи да използват информацията и да създадат собствен смъртоносен щам на грипния вирус.

Двата екипа и техните поддръжници, от своя страна, твърдяха, че споделянето на информацията е от съществено значение за  справянето със заплахата от птичия грип.  Според тях информацията ще позволи на хората да разпознаят опасността при случайното възникване на опасни мутации в природата и да насочат усилията си, например, към създаване на подходяща ваксина, с която да спрат евентуална пандемия.   Възникналия диспут доведе до редица обсъждания и приключи с публикуването на пълните резултати през 2012 г.

Сега в писмото си, излязло едновременно в списанията Сайънс и Нейчър на 23 януари, учените заявяват, че едногодишното прекратяване на работата им е позволило да обяснят потенциалната полза за общественото здраве от техните изследвания. 

Доколко обяснението им е убедително е въпрос на лична преценка.  Но прекъсването със сигурност позволи на властите да конкретизират мерките за безопасност, при които да се позволяват и провеждат такива изследвания.  Регулации за работа с опасни организми има от много време, но тук става дума за изследвания, които придават на организмите нови функции и мерките за безопасност трябва да са по-затегнати.  Във връзка с двете изследвания,  СЗО публикува насоки за провеждането на такива експерименти, Холандия разработи и прие нови регулации, а в САЩ все още доизясняват детайлите. 

Холандския екип започва работа в най-скоро време, а учените в САЩ засега трябва да изчакат. (Изочник: БТА).

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!