Установиха генетична връзка между две жени, живели преди хиляди години, и жива канадка

Диаграма на човешка митохондрия. Изображение: Pschemp (CC BY-SA 3.0)

Диаграма на човешка митохондрия. Изображение: Pschemp (CC BY-SA 3.0)

Учени откриха генетична връзка между три северноамериканки – две от тях са починали съответно преди 5000 и 2500 година, а третата е жива.

Резултатите от изследването сочат, че живата жена от племето цимшиан в канадската провинция Британска Колумбия има близка роднинска връзка с две жени, починали хилядолетия по-рано. И трите притежават една и съща митохондриална ДНК, която се предава от майката на детето.

Изследването е извършено от канадски и американски учени. Те открили също генетична връзка между два скелета от Аляска и Британска Колумбия, единият от които е на 10 000 години, а другият – на 6000 години. В този случай обаче не било открито живо генетично звено.

Най-известният случай на използване на технологията с митохондриална ДНК бе при неотдавнашното идентифициране на мъж, погребан на днешната територия на паркинг в Лестър, Англия. Оказа се, че става въпрос за тленните останки на крал Ричард Трети, убит в битката при Босуърт през 1485 г. Учени установиха връзка между ДНК на краля и тази на канадски бизнесмен. Оказа се, че той е пряк наследник по майчина линия на сестрата на Ричард Трети.

Учените обаче отбелязаха, че резултатите от новото изследване са по-впечатляващи, защото става въпрос за 200 поколения, докато в случая с Ричард Трети връщането назад във времето обхваща едва 17 поколения.

„Това е началото на златна ера за проучванията с древна ДНК, защото сега с напредъка на технологиите за секвениране можем да постигнем много неща, които бяха невъзможни преди няколко години“, заяви един от ръководителите на изследването Рипан Малхи от университета на Илинойс.

Резултатите от проучването са публикувани в PLoS One. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,