Вирус, подобен на причинителя на ТОРС, се предава от човек на човек

Коронавирусът причинител на ТОРС. Снимка: CDC

Коронавирусът причинител на ТОРС. Снимка: CDC

Новият коронавирус, свързан с ТОРС, може да се предава от човек на човек, съобщиха британските здравни власти, обявявайки 11-ия случай в света на болестта, съобщи Асошиейтед прес. Пациентът, който се лекува в болницата на Бирмингам, вероятно се е заразил от член на семейството.

Вирусът, обозначен като NCoV, беше идентифициран за пръв път миналата година в Близкия изток. Пациентите, заразени с него досега, бяха пътували там. Новият случай обаче е на човек, живеещ във Великобритания, който не е ходил в Близкия изток, но е контактувал с предишен болен. Възможно е той да е бил по-уязвим, защото е имал и друго заболяване.

От Световната здравна организация (СЗО) казаха, че случаят е индикация за предаване на заразата от човек на човек, но подчертаха, че общата опасност все още е много ниска.

Новият вирус принадлежи към семейството вируси на ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) – друг коронавирус, който се появи в Китай през 2002 г. и отне живота на около една десета от заразените в света 8000 души. 

Според представители на СЗО новият вирус може и преди да се е предавал от човек на човек. В Саудитска Арабия миналата година се разболяха четирима души от едно семейство и двама починаха. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!