Вирус се „завърна към живот“ след 30 000 години в леда

Модел на вирус. Изображение: Tom Thai (CC BY 2.0)

Модел на вирус. Изображение: Tom Thai (CC BY 2.0)

Учени съобщиха, че са открили древен вирус, който успешно се е „завърнал към живот“ след 30 000 години латентност.

През всичките тези хиляди години вирусът се е намирал в замразено състояние, дълбоко в сибирските ледове. С топенето им обаче той е бил освободен от студения си затвор и отново е станал инфекциозен.

„Това е първият път, когато виждаме вирус, който продължава да е инфекциозен след толкова дълго време“, казва проф. Жан-Мишел Клавер от екипа. 

Според френските учени древният патоген не представлява заплаха за хората и животните. Те смятат обаче, че е напълно възможно и други вируси да са уловени в леда и с топенето му отново да видят бял свят.

Откритият от изследователите патоген принадлежи към клас гигантски вируси. Те са идентифицирани за пръв път преди 10 години и са толкова големи, че за разлика от другите болестотворни агенти от този тип могат да бъдат видени с микроскоп. 

Снимка на напречно сечение на древния вирус Pithovirus sibericum. Изображение: Julia Bartoli & Chantal Abergel, IGS, CNRS/AMU

Снимка на напречно сечение на древния вирус Pithovirus sibericum. Изображение: Julia Bartoli & Chantal Abergel, IGS, CNRS/AMU

Древният вирус, наречен Pithovirus sibericum, е с дължина 1,5 микрометра и е най-големият, откриван някога. Тестовете показват, че атакува амеби – вид едноклетъчни организми – и не представлява заплаха за хората.

„Влиза в клетката, размножава се, и в крайна сметка я убива“, казва д-р Шантал Абергел от екипа учени. „Способен е да убие амебата, но не инфектира човешки клетки“, допълва Абергел.

Учените обаче предупреждават, че е възможно други по-опасни патогени да са заключени в сибирския лед и с неговото топене да бъдат освободени.

Те поясниха, че от 1970 година насам въпросният лед е в отстъпление и с измененията в климата тази тенденция вероятно ще се запази. Тъй като районът става все по-достъпен, вече има интерес към усвояване на природните ресурси. По този начин вирусите могат да се окажат в контакт с хора, а това според учените е „рецепта за катастрофа“. 

„Ако започнат индустриални проучвания ще има движение на хора около слоевете дълбок пермафрост“, казва проф. Клавер. „С миньорската дейност и сондирането ще се проникне в тези дълбоки пластове, а точно от там идва заплахата“, допълва Клавер. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: