Въпреки многото породи, кучетата разпознават други от своя вид визуално

Съществуват над 400 чисти породи кучета, но четириногите успешно отличат представителите на своя вид от другите видове. Снимка: Vince Pahkala

Съществуват над 400 чисти породи кучета, но четириногите успешно отличат представителите на своя вид от другите видове. Снимка: Vince Pahkala

Въпреки голямото многообразие от кучешки породи, четириногите могат да различат визуално представителите на кучешкия вид от тези на други животински видове, както и от хората, сочат резултатите от френско изследване, цитирани от Франс прес.

Съществуват над 400 чисти породи кучета. Доминик Отие-Дериан от Лабораторията по експериментална и сравнителна етология в университета Париж 13 и Националния ветеринарен институт в Лион се поинтересувала дали това голямо многообразие от морфологични особености е предизвикателство за когнитивните способности на кучетата, когато те се опитват да разпознаят представители на своя вид.

Над 140 двойки изображения върху два компютърни екрана били показани пред 9 кучета, които били обучени да избират измежду два образа. От едната страна били представени лица на кучета от различни породи и кръстоски, а от другата – лицата на 40 различни вида домашни и диви животни, както и човешки лица. Всички кучета групирали изображенията на себеподобните си в една и съща категория въпреки многообразието от породи.

Макар че хората са довели вида Canis familiaris до лимита на морфологичните му особености, неговата биологична цялост е съхранена, заявиха учените. Резултатите от изследването са публикувани в Animal Cognition. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: