Възникването на кучето – свързано със скорбялата

Австралийска овчарка. Учените смятат че генетични промени свързани усвояването на скорбялата са спомогнали за опитомяването на кучето.

Австралийска овчарка. Учените смятат че генетични промени свързани усвояването на скорбялата са спомогнали за опитомяването на кучето.

Кучето е станало най-добрият приятел на човека, поне отчасти защото се е научило с времето по-добре да усвоява скорбялата (нишестето), отколкото вълка, неговия месояден прародител, установи сравнително проучване на генома на двете животни, цитирано от Франс прес.

Още е загадка как и защо нашите далечни предци са опитомили кучето, но явно то е било едно от първите животни, които са заживели заедно с човека. Най-ранните открити досега фосили дават индикации за това, че кучета са живели в Сибир преди 33 хиляди години и в Израел - преди 11 хиляди години.

Генетиката потвърждава, че опитомяването на кучето е започнало преди поне 10 хиляди години в Югоизточна Азия и в Близкия Изток. Но генетичните промени, свидетелстващи за трансформацията на вълците в кучета, остават все още доста неясни. Ерик Акселсон, биолог в шведския университет в Упсала, и неговият екип сравнили генома на 12 вълци от различни части на света с този на 60 кучета от 14 различни породи.

Учените идентифицирали 36 участъка от генома, които вероятно са били променени вследствие на процеса на опитомяването и еволюционното приспособяване на кучето. Повече от половината от тези сектори са свързани с мозъчните функции и с развитието на нервната система. Те биха могли да обяснят очевидната разлика в поведението на вълка от домашните му събратя.

Но екипът открил и 3 специфични гена при кучетата, които играят съществена роля при усвояването на скорбялата, полизахарид с растителен произход. Тези еволюционна разлика вероятно е спомогнала на кучетата да се пригодят към богатата на скорбяла диета на хората. По-ранни изследвания посочваха, че опитомяването на кучето е започнало с това, че някои вълци са си набавяли храна от отпадъците в близост до човешките поселища.

Според учените развитието на първите форми на земеделие е послужило като катализатор за опитомяването на вида. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: