Заснеха странни същества на едно от най-дълбоките места в океана

Изследователи за пръв път надникнаха в едно от най-дълбоките места в океана и наблюдаваха странните и редки същества, които го обитават.

Дъното на дълбочина 7 километра се обитава от истински специалисти в оцеляването. Снимка: University of Aberdeen

Дъното на дълбочина 7 километра се обитава от истински специалисти в оцеляването. Снимка: University of Aberdeen

Спускаемият апарат на експедицията заснел неизследваните досега води на падината Нови Хебриди, на дълбочина 7 километра. Падината се намира на дъното на океана на около 1500 километра северно от Нова Зеландия. 

Учените открили, че екологията на мястото се различава значително от тази на други подобни локации.

„Започваме да разбираме, че не е задължително това, което се наблюдава в една падина, да отговаря на това, което се случва в другите“, заяви д-р Алан Джеймисън от Университета на Абърдийн.

Снимка: University of Aberdeen

Снимка: University of Aberdeen

На кадрите, заснети от екипа по време на 30-дневното пътешествие, се виждат големи змиеподобни риби от сем. Ophidiidae. Те нападали примамката, която била закачена за спускаемия апарат, а дължината на някои от тях достигала 1 метър.

Рибите плували сред големи и ярко червени скариди, пъплещи по дъното, което се спуска до 7200 метра в най-ниската си точка. На тази дълбочина смазващото налягане е около 700 пъти по-голямо от това на морското равнище.

В недокосваните от слънчева светлина дълбини учените открили стрелозъби змиорки, змиеподобни риби и множество дребни ракообразни.

Според изследователите е изключително странно, че в тези води не се срещат много от типични за другите тихоокеански падини видове. За сметка на това някои видове – като рибите от сем. Ophidiidae – не се срещат почти никъде другаде.

Учените смятат, че причината за тази разлика е в това колко богата на хранителни вещества е водата над зоната на съответната падината. В случая с Нови Хебриди повърхностните води са много бедни и изглежда съществата на дъното са истински специалисти в оцеляването. (Източник: University of Aberdeen, ВВС)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: