Злато в листата на дърветата показва къде има златни залежи

Учените открили следи от злато в листата на евкалиптовите дървета. Снимка: Melvyn Lintern et al

Учените открили следи от злато в листата на евкалиптовите дървета. Снимка: Melvyn Lintern et al

Австралийски изследователи откриха миниатюрни натрупвания на злато в листата на евкалиптовите дървета, които според тях могат да помогнат за локализирането на залежи на ценния метал.

Учените от организацията CSIRO направили откритието в богатия на природни ресурси район Калгурли в западна Австралия, станал известен със златната си треска в края на 19 век.

Според геохимика Мелвин Линтерн дърветата изсмукват частици от метала от дълбочина 30 метра през кореновата си система.  

„Евкалиптът действа като хидравлична помпа – корените му достигат на десетки метри под земята и извличат вода, която съдържа злато“, обяснява Линтерн. „Тъй като златото вероятно е токсично за растението, то се пренася до листата и клоните, където може да бъде освободено или изхвърлено на земята“, допълва той.

Частиците от ценния метал в листата са с дебелина едва 1/5 от тази на човешки косъм и са видими само с модерен рентгенов апарат. Това е и причината учените да не очакват изследването да доведе до нова златна треска – ще са необходими например цели 500 дървета, за да се направи само един сватбен пръстен. Проучването обаче може да помогне да се подобрят методите за търсене на метала.

„Връзката между… растежа на растенията и подземните залежи на злато може да се окаже от голямо значение за развиването на нови техники за търсене на минерали“, пишат учените в публикацията.

Намирането на нови депозити на жълтия метал е спаднало с 45% през последното десетилетие, а цената му е скочила с 482% от края на 2000 г. до март тази година.

Според Линтерн анализирането на растенията за следи от минерали може да се използва, за да се прави оценка на това какво се крие под земята. Новата техника може да се използва за търсене и на метали като цинк и мед. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: