Змия използва „нанотехнологии“, за да изчезне от поглед

Благодарение на особеностите на окраската си, габонската усойница (Bitis rhinoceros) може да се слее безупречно със заобикалящата я среда (кликни за по-голяма версия). Снимка: TimVickers

Благодарение на особеностите на окраската си, габонската усойница (Bitis rhinoceros) може да се слее безупречно със заобикалящата я среда (кликни за по-голяма версия). Снимка: TimVickers

Без да знае габонската усойница (Bitis rhinoceros) разчита на нанотехнологии, за да се слее със заобикалящата я растителност, показа ново изследване на германски учени.

Според тях типичните за габонската усойница петна са сформирани от наноструктури, които покриват люспите по тялото й и биха могли да се използват за разработване на свръх-поглъщащ светлината материал.

Черните петна отразяват съвсем малка част от достигащата до тях светлина, създавайки контраст с останалата окраска по тялото й. Това позволява на змията да се слее безупречно със заобикалящата я среда.

Учените от Университета Кийл и Университета на Бон разгадали тайната на ултра-черните петна. Изследването установило, че повърхността на люспите се състои от разположени нагъсто микроструктури с формата на листа. Те от своя страна са покрити с нанометрични по размер ръбчета. Комбинацията от тези миниатюрни структури, разположени под различни ъгли, поглъща изключително ефикасно светлината.

Подобни структури биха могли да намерят приложение при създаването на материали, които да се използват в оптични системи или за „складиране“ на слънчевата топлина.

И сега съществуват изкуствени свръх-черни повърхности, които са по-тъмни от петната на габонската усойница, но свойствата им могат да се подобрят, ако се приложат нанотехнологиите, с които майката природа е дарила змията, заяви водещият автор на публикацията Мерлене Шпинер.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Scientific Reports. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!