19 на сто от влечугите са застрашени от изчезване

Австралийски воден дракон. Първото глобално изследване за нивото на съхраняване на влечугите показа, че 19% от тях са застрашени от изчезване. Снимка: robby_m

Австралийски воден дракон. Първото глобално изследване за нивото на съхраняване на влечугите показа, че 19% от тях са застрашени от изчезване. Снимка: robby_m

Около 19 на сто от влечугите на планетата за застрашени от изчезване, сочат резултатите от изследване, които бяха оповестени от Международния съюз за защита на природата, предаде Франс прес.

Става въпрос за първото глобално изследване за нивото на съхраняване на змии, гущери, костенурки, крокодили и други влечуги.

Над 200 световноизвестни експерти прецениха риска от изчезване на 1500 влечуги в различни райони по света, които бяха подбрани случайно, а това е представителна извадка за 16 на сто от познатите видове, поясниха от съюза. В изследването са участвали и учени от Лондонското зооложко дружество.

12 на сто от влечугите попадат в категорията критично застрашен вид. За животните в нея рискът от изчезване в скоро време е изключително голям. 41 на сто от влечугите са в категорията застрашен вид, а 47 на сто – в категорията уязвим вид.

Получените резултати бият тревога за състоянието на тези видове и за нарастващите заплахи, с които те се сблъскват, заяви Филип Боулс, координатор за Червения списък за гущерите и змиите на съставената от съюза Комисия на защита на видовете.

Заплахата е различна за отделните видове – сладководните костенурки са далеч по-застрашени от сухоземните влечуги. Изследването показва, че 30 на сто от сладководните влечуги са близо до възможността да изчезнат от лицето на планетата. Това обаче се отнася за 50 на сто от сладководните костенурки. Глобално погледнато, заплахата за влечугите е най-голяма в районите с тропически климат.

Резултатите от изследването са публикувани в Biological Conservation. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!