Антарктически метан може да ускори глобалното затопляне

Снимка: NASA Goddard Photo and Video

Снимка: NASA Goddard Photo and Video

Големи количества от парниковия газ метан може да са складирани под антарктическата ледена покривка от милиони години и да се добавят към ефекта от глобалното затопляне, ако бъдат изхвърлени в атмосферата, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс.

Учени от университетите в Бристол, Утрехт, щата Калифорния и провинция Алберта направили симулация на натрупването на метан в седименти в Антарктика, използвайки компютърни модели и изчисления. Така установили, че евентуалното наличие на микроорганизми в района допринася за превръщането на намиращите се под ледената покривка големи депозити органичен въглерод в метан.

Ако съществува там, метанът ще е като хванат в капан под леда. Метанът обаче може да бъде изхвърлен в атмосферата, тъй като с покачването на глобалните температури ледената покривка се топи. Антарктическата ледена покривка може да се разглежда като пренебрегвана досега съставна част на глобалните запаси метанов хидрат, смятат учените.

Метанът остава в атмосферата 12 години – значително по-кратко от основния парников газ – въглеродния двуокис.  За сметка на това метанът има около 20-пъти по-силно въздействие върху климата (по данни на Агенцията за защита на околната среда, САЩ) Нивото му се покачи през последните няколко години след период на стабилност от 1998 г.

Газът обикновено е заловен в капан като метанов хидрат в седименти на морското дъно. Метановият хидрат е форма на воден лед, съдържащ големи количества метан, който обикновено е стабилен. С покачването на температурите хидратът се разгражда и метанът е „освободен“ от морското дъно, като до голямата степен се разтваря в морската вода. Ако обаче достигне морската повърхност и бъде изхвърлен в атмосферата, той може да усили глобалното затопляне.

Учени вече са идентифицирали хиляди места в Арктика, oт които се освобождава метан, но потенциалното складиране на метан под антарктическата ледена покривка досега бе малко изследвано. Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър“.(Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!