Бактерии в атмосферата може би влияят на климата

Студентката от Технологичния институт в Джорджия Наташа ДеЛеон-Родригез работеща по проекта, показва колонии от "уловени" бактерии върху хранителна среда. Снимка: Gary Meek/Georgia Tech

Студентката от Технологичния институт в Джорджия Наташа ДеЛеон-Родригез работеща по проекта, показва колонии от "уловени" бактерии върху хранителна среда. Снимка: Gary Meek/Georgia Tech

В средната и висока тропосфера (6,5-10 км над земната повърхност) има микроорганизми – главно бактерии – които може би имат ефект върху метеорологичните условия и климата, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

„Не очаквахме да открием толкова много микроорганизми в тропосферата – среда, за която се смята, че е негостоприемна за живеене, заяви един от участниците в изследването Костас Константинидис от Технологичния институт в Джорджия. Изглежда има голямо разнообразие от видове, но не всички бактерии оцеляват във високата тропосфера.“

Учените не знаят дали тези микроорганизми живеят постоянно в тропосферата или остават за кратко там, след като биват пренесени чрез ветрове от повърхността на планетата. Пробите са взети и над суша и  над вода – по-специално над Карибско море и някои части от Атлантическия океан – преди, по време на и след ураганите Ърл и Карл през 2010 г. 

Според авторите на изследването, едно от заключенията въз основа на откритието е, че тези микроорганизми биха могли да играят роля за образуване на лед в облаците и по този начин да влияят върху метеорологичните условия и климата.

Микроорганизмите са събрани с проби, взети от самолет DC-8 в рамките на програма на НАСА за изследване на въздушни маси свързани с тропическите бури на малка и голяма височина.

Учените създали филтрираща система, която събира частици – включае микроорганизми – от влизащия в пробите въздух. Филтрите били изследвани с помощта на специална техника (PCR), която позволява идентифицирането на организмите на базата на тяхното ДНК.

Изследването показало, че в диапазона размери 0,25-1 микрона бактериите съставляват средно около 20 на сто от всички частици и по брой превъзхождат най-малко с един порядък фунгите (царство Гъби). В пробите били открити 17 таксона бактерии, някои от които са способни да метаболизират широко разпространените в атмосферата въглеводороди, като например оксалова киселина.

Според учените микроорганизмите може би служат като ядра, около които се формират кристалчета лед, замествайки или допълвайки не-живите частици, които изпълняват тази роля. По този начин, те биха могли да влияят на формирането на облаците и в по-широк мащаб – на климата.  

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: