Глобалното затопляне = 1,5 пъти повече войни и конфликти до 2050 г.

В множество страни до 2050 г. вероятността от междугрупови конфликти и гражданска война може да нарасне с повече от 50%, смятат учените. Снимка: Tim Hamilton (CC BY-NC-ND 2.0)

В множество страни до 2050 г. вероятността от междугрупови конфликти и гражданска война може да нарасне с повече от 50%, смятат учените. Снимка: Tim Hamilton (CC BY-NC-ND 2.0)

Броят на войните, въоръжените конфликти и масовите безредици може да нарасне 1,5 пъти до 2050 година заради глобалното затопляне, твърдят американски учени в статия, публикувана в сп. „Сайънс“.

В анализа си учените са подбрали 60 изследвания, посветени на връзката между климата и конфликтите. Те са разгледали индивидуални конфликти (сбивания, убийства, изнасилвания), междугрупови и политически сблъсъци (граждански войни, въстания, етнически конфликти и инвазии), а също случаи на резки и драстични смени на управляващите режими или в крайни случаи – изчезването на цели цивилизации.

Изследването е обхванало периода от 10-ото хилядолетие пр.н.е. до наши дни и всички основни географски райони в света. Тъй като температурите в различните региони се различават, изследователите направили разчетите си на базата на стандартно отклонение от местната норма, което е позволило да бъдат сравнени колебанията в температурата и количествата валежи на различните локации.

Например, стандартно отклонение, равно на единица, съответства на повишаване на температурата в Африка с 0,35 градуса Целзий в продължение на година или на затопляне в Америка с 2,9 градуса Целзий за месец.

Учените открили, че дори тази на пръв поглед незначителна промяна в температурата увеличава вероятността от междуличностни конфликти с 4%, а от групови – с 14%. Според климатичните моделите до 2050 г. се очаква средното стандартно отклонение да е между 2 и 4.

Учените смятат, че към 2050 година при предсказаните темпове на глобално затопляне в множество страни вероятността от междугрупови конфликти и гражданска война може да нарасне с повече от 50%. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!