Котките – основна заплаха за дивата фауна в САЩ

Новото изследване показва, че досегашните оценки за нанасяната от котките вреда върху дивата фауна в САЩ са силно занижени

Новото изследване показва, че досегашните оценки за нанасяната от котките вреда върху дивата фауна в САЩ са силно занижени

Ново изследване показа, че домашните котки са основна заплаха за дивата фауна в САЩ, съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. Nature Communications.

Анализирайки съществуващите вече проучвания, посветени на проблема, биолози от института Smithsonian Conservation Biology Institute (SCBI) са се наели да изчислят с по-голяма точност пораженията, нанасяни от котките върху дивата фауна в страната.

Резултатите показват, че досегашните оценки са много по-ниски от реалните: например смъртността при птиците се оказва четири пъти по-висока.

Според учените от SCBI котките убиват от 1,4 до 3,7 милиарда птици и между 6,9 и 20,7 милиарда бозайници годишно. Данните сочат, че в страната има около 84 милиона домашни и между 30 и 80 милиона безстопанствени котки.

„Изследването ни показва, че те [котките] са най-голямата заплаха за дивата фауна в САЩ“, казва д-р Пийт Мара от SCBI.

Домашната котка (Felis catus) е хищник, който човекът е успял да разпространи във всички региони на света и фигурира в списъка със 100-те най-лоши инвазивни вида. Котките са пряко отговорни или са допринесли за изчезването на 33 вида обитаващи острови, между които птици, бозайници и влечуги.

Учените отправят призив за по-адекватни мерки за опазването на дивите животни от този любим на хората вид. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!