Над 140 страни приеха конвенция за живака

Капки живак. Веществото е изключително вредно както за хората, така и за околната среда.

Капки живак. Веществото е изключително вредно както за хората, така и за околната среда.

След седмица на трудни преговори, в ранните часове на днешния ден в Женева беше приета конвенцията за живака. Одобриха я над 140 страни по света, посочват световните агенции, като се позовават на съобщение на швейцарското министерство на външните работи.

Споразумението ще позволи намаляването в световен мащаб на живачните емисии, които са много токсични и вредни както за здравето на хората, така и за околната среда.

Живакът е тежък метал и излагането на действието му вреди на имунната система и може да предизвика други проблеми, като психологически или храносмилателни смущения, окапване на зъбите, сърдечносъдови заболявания или дихателни проблеми.

Новата конвенция има за цел намаляването на използването на живака при производството на продукти или като част от промишлени процеси. Конвенцията регулира също така въпроса за съхранението и обработката на живачните отпадъци.

Документът ще бъде отворен за подпис от страните през октомври 2013 г. в Минамата, в Япония в памет на жителите на този град, засегнат десетилетия наред от сериозно живачно отравяне.

Швейцария, която заедно с Норвегия, започна преди 10 години кампания за приемането на конвенция за живака, смята, че приемането на документа показва, че страните по света имат волята да намерят заедно решения на световните проблеми.

В изследване, представено в началото на женевската конференция, започнала на 13 януари и продължила до ранните часове на днешния ден, на която беше одобрена конвенцията за живака, Програмата на ООН за околната среда представи данни за наличието на живак в езерата и реките.

Данните показват, че обезлесяването по света е довело до „изливането“ в езерата и реките на около 260 тона живак, който преди това са се задържали в почвата. През последните 100 години количествата живак, налични в най-горните 100 метра на океаните и идващи от емисии, свързани с човешката дейност, също са се удвоили, показват още данните.

Концентрацията на живак в дълбоките води пък е нараснала с 25 процента, показва изследването. В него се предупреждава, че всичко това води до риск от заразяване и на риба, предназначена за консумация. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: