Нивото на океаните може да се покачва с 2,3 метра на градус глобално затопляне

Нивото на океаните се е вдигнало със 17 сантиметра през последното столетие, а скоростта на покачване е нараснала до повече от 3 милиметра на година

Нивото на океаните се е вдигнало със 17 сантиметра през последното столетие, а скоростта на покачване е нараснала до повече от 3 милиметра на година

Има вероятност нивото на океаните да се покачва с 2,3 метра за всеки 1 градус по Целзий глобално затопляне, показа ново изследване на водещ институт по климатология. Високото ниво на водата ще се запази в течение на векове, смятат учените.

Проучването е проведено от екипа на Андерс Леверман за Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата.

Според учените то е първото по рода си, което анализира данни от историята на климата и ги съчетава с компютърни симулации за дългосрочното въздействие на фактори, водещи до повишаването на нивото на океаните – термичното им разширение, топенето на планинските ледници и на ледените покривки на Гренландия и Антарктика.

Изследователите са на мнение, че глобалното затопляне е причина за топенето на ледовете, а парниковите газове, отделяни при горенето на конвенционалните фосилни горива, води до повишение на температурите на планетата.

„Ние сме уверени, че оценките ни са добри, заради комбинацията от физични принципи и данни, на която ги базирахме“, заяви Леверман.

Нивото на океаните се е вдигнало със 17 сантиметра през последното столетие, а скоростта на покачване е нараснала до повече от 3 милиметра на година. Една трета от сегашното повишение се дължи на топенето на ледовете в Антарктика и Гренландия.

Почти 200 правителства се съгласиха да ограничат глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий над прединдустриалните времена и смятат да постигнат споразумение за конкретните мерки до края на 2015 г.

Средната глобална температура на повърхността се е повишила с 0,8 градуса от индустриалната революция насам. Според Международния панел за климатичните изменения (IPCC) в периода 2016-2035 г. температурите ще са с 0,4 – 1 градуса по Целзий по-високи, отколкото в двете десетилетия, предшестващи 2005 г.

Покачване с 2 метра на нивото на световния океан ще остави под вода големи участъци крайбрежна суша от Бангладеш до Флорида. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!