Нова технология срещу радиоактивните отпадъци от АЕЦ „Козлодуй“

Новата технология е предназначена за слабо и средно радиоактивни отпадъци. Изображение: Nicolas Raymond (CC BY 2.0)

Новата технология е предназначена за слабо и средно радиоактивни отпадъци. Изображение: Nicolas Raymond (CC BY 2.0)

Алтернативна технология за обработване на радиоактивни отпадъци чрез използване на плазма бе тествана успешно от лаборатория в департамента Ланд в Югозападна Франция, оповестиха испанската компания „Ибердрола“ и нейният белгийски партньор „Белгопроцес“. Предвидено е тя да бъде използвана в бъдеще в АЕЦ „Козлодуй“.

Технологията е предназначена за слабо и средно радиоактивни отпадъци. Тя позволява значително да се намали обемът им след загряване до температури, които могат да достигнат 5000 градуса Целзий. Подложени на ефекта от тези екстремни температури на плазмата, радиоактивните отпадъци се втечняват, а след това се превръщат в стъкло при охлаждането си.

Това дава възможност обемът да се намали до 80 пъти, увериха двете компании. Радиоактивните отпадъци след това се складират и циментират. Новите двудневни тестове бяха извършени от френската фирма Europlasma Inertam в Ланд.

Инсталацията за преработване на отпадъците ще намери място и в българската АЕЦ „Козлодуй“. Тя ще бъде сглобена през септември, а ще започне да функционира до две години, уточниха от „Ибердрола“.

Дори ако обемите на радиоактивните отпадъци не са големи, опасността от тях повлича след себе си значими разходи за складирането им и заравянето им в земята. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: