Ново изследване за привнесените в Европа видове

Американската червена катерица е един от привнесените в Европа видоде. Снимка: Gilles Gonthier

Американската червена катерица е един от привнесените в Европа видоде. Снимка: Gilles Gonthier

Нетипични за Европа бозайници като норки, глигани, миещи мечки и бобри са по-разпространени на континента ни, отколкото мислехме, съобщи Би Би Си.

Учени установиха, че 71 вида бозайници са се заселили от други континенти в Европа от неолита, а 30 други вида са разширили обхвата си. Поне 58 от тях са вредни или за човешкото здраве, или за околната среда.

Докладът на Пиетро Дженовези и колегите му от Института по опазване на околната среда в Рим и Рикардо Скалера от групата за инвазивни видове към Световния съюз за опазване на природата, продължава предишно изследване по въпроса кои чужди видове бозайници са завладели Европа след 1500 г.

Сега учените са разширили изследвания период, като са включили инвазивните видове след 2007 г., когато е приключило предишното изследване и са стигнали назад във времето чак до неолита. Те са се съсредоточили особено върху чуждите видове, които вече застрашават местното биоразнообразие.

Чужди бозайници са били внесени в Европа поне 740 пъти, установи изследването. За 635 от тези случаи учените могат дори да посочат периода. Например дивите глигани са се появили в Сицилия през неолита.

Най-новите случаи са от 2009 г. и 2010 г. През 2009 г. в Дания се появяват американски червени катерици, вероятно избягали от развъдник за домашни любимци.

През 2010 г. в Белгия и Люксембург се заселват канадски бобри, а в Швеция – миещи мечки. Великобритания е сред най-колонизираните райони с 18 чужди вида бозайници, живеещи по бреговете й. Преди нея са островите Сардиния с 21 чужди вида и Корсика с 19. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!