Облакът пепел от исландското изригване през 2010г е причинил цъфтеж на планктона

Изригването през 2010г. запраща облак от вулканична пепел на няколко километра в атмосферата, която в последствие пада на площ от 570 000 кв. км в Северния Атлантически океан. Снимка: Henrik Thorburn

Изригването през 2010г. запраща облак от вулканична пепел на няколко километра в атмосферата, която в последствие пада на площ от 570 000 кв. км в Северния Атлантически океан. Снимка: Henrik Thorburn

Облакът пепел от исландския вулкан Ейяфятлайокутл, който през 2010г. парализира полетите в Европа, е имал също „значимо, но краткотрайно“ въздействие върху океанския живот, сочи ново изследване.

Чрез пепелта в Северния Атлантически океан се е депозирало разтворено желязо. Това от своя страна е предизвикало цъфтеж на планктона.

През 2010 изригването запраща облак от вулканична пепел на няколко километра в атмосферата, която в последствие пада на площ от 570 000 кв. км в Северния Атлантически океан.

Учените от Националния океанографски център в Саутхемптън пристигнали в района на исландския басейн още докато продължавала петседмичната вулканична активност. Тогава те взели проба от океана, а няколко месеца по-късно се върнали за да вземат втори образец за сравнение.

В предишно изследване същият екип показал, че развитието на фитопланктона – микроскопични форми на живот, които играят водеща роля в морските хранителни вериги –  се ограничава от наличието на разтворено желязо. Този елемент има съществено значение за растежа на миниатюрните растения. 

Учените установили, че пепелта от вулканичното изригване е привнесла желязото, което е стимулирало растежа на фитопланктона. И макар това да е предизвикало по-ранен цъфтеж на фитопланктона, той бил ограничен до 15-20 процента над нормата, поради недостиг на азот – друга жизненоважна съставка за развитието на организмите.

Освен че има важна роля в хранителните вериги, фитопланктонът поглъща от атмосферата въглероден двуокис и по-този начин участва в глобалния въглероден цикъл. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,