От 11-ти се забранява продажбата на козметика тествана върху животни

От 11 март вносът и продажбата на козметични продукти и съставки, изпитвани върху животни, ще бъдат забранени в рамките на Европейския съюз

От 11 март вносът и продажбата на козметични продукти и съставки, изпитвани върху животни, ще бъдат забранени в рамките на Европейския съюз

От 11 март се забранява изпитването на козметика върху животни, съобщиха от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“. От тази дата вносът и продажбата на козметични продукти и съставки, изпитвани върху животни, ще бъдат забранени в рамките на Европейския съюз.

Всеки, който иска да продава нови козметични продукти и съставки, трябва да не ги е изпитвал върху животни никъде по света, поясняват от организацията. Забраната важи за всякаква козметика, включително тоалетни продукти, гримове, сапун, паста за зъби, червило и спирала.

ЕС за пръв път гласува за забраната през 1993 г., предизвикан от общественото недоволство и интензивна борба срещу изпитването на козметика върху животни. Забраната трябваше да влезе в сила от 1998 г., но срокът беше отложен докато Седмата поправка в Директивата за козметичните стоки от 2003 г. постави два крайни срока за налагане на забраната – 2009 г. и 2013 г.

Причина за отлаганията бяха притесненията на козметичните компании, че липсват достатъчно алтернативни методи за изследване, припомнят от организацията. Европейската комисия оценява броя на животните, които ще бъдат спасени от налагането на забраната, на близо 27 000.

От „Четири лапи“ призовават всички страни да последват примера на ЕС и да наложат сходни забрани за изпитването на козметични продукти и съставки върху животни. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: