Отломки от земетресението в Япония пренасят инвазивни видове

Мощното земетресение и последвалото цунами изхвърлиха голямо количество отломки в морето. Снимка: U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Ethan Johnson

Мощното земетресение и последвалото цунами изхвърлиха голямо количество отломки в морето. Снимка: U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Ethan Johnson

Някои от отломките, преплували Тихия океан от Япония след миналогодишното силно земетресение и цунами, носят и пътници – японски растения и животни, съобщи ЮПИ.

Това притеснява учените, които се безпокоят от заселването на инвазивни видове по бреговете на САЩ и Канада.

Върху 20-метровия къс от пристанищен док, който през юни стигна до Нюпорт са преброени над 90 вида. Сред тях са няколко, които се възпроизвеждат много бързо, като водораслото уакаме и характерни за Япония раци.

В Орегон използваха горелки, за да изчистят дока от нехарактерните за района видове. Самюъл Чан, морски еколог от Орегон, каза че инвазивните видове са особено вредни, когато се появят в залив. Японският док стигна до открито крайбрежие, но организми като водораслото уакаме могат да нанесат огромни поражения в затворена екосистема.

Специалистите предупреждават, че стигналите досега до северноамериканското крайбрежие отломки, са само началото. Те очакват през зимата да пристигнат много повече, включително и останки от разрушени домове.

През август на конференция в Орегон бяха обсъдени мерки за справяне с проблема. Едно от предложенията е да бъдат инсталирани камери, които да следят движението на отломките. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!