Питейната вода край кладенци за шистов газ в САЩ е замърсена

Фракинг кладенец. Снимка: flickr/WCN 24/7 (CC BY-NC 2.0)

Фракинг кладенец. Снимка: flickr/WCN 24/7 (CC BY-NC 2.0)

Домакинствата в радиус един километър от кладенци за добив на шистов газ могат да бъдат изложени на по-голям риск от замърсяване на питейната вода с леснозапалими вещества.

Заключението е направено на базата на проучване, обхващащо 141 проби на питейна вода от кладенци в щата Пенсилвания, САЩ. Изследването установило завишени равнища на метан, етан и пропан в пробите от районите, отдалечени на най-много километър от сондажи за добив на шистов газ.

Газовете не са в концентрация, опасна за здравето, но получените данни ще допълнят опасенията на критиците на шистовия газ, че процесът на извличането му (т.нар. фракинг) може да има непредвидими последици за населените области около местата за добив на суровината.

Проучването вероятно ще породи и опасения и от експлозии, в случай на образуване на джобове метан в тръбите.

Учените от университета „Дюк“ в Северна Каролина установили, че равнищата на метан са шест пъти по-високи в домовете на около километър от кладенец за шистов газ спрямо по-отдалечените, а стойностите на етана са 23 пъти по-високи. Следи от пропан са намерени в 10 домакинства на същата дистанция от кладенците. 

При фракинга се извлича природен газ с помощта на смес от вода, пясък и химикали, впръсквани под високо налягане. Процесът предизвиква разпукване и раздробяване на скалата – основна причина и за други опасенията по отношение използването на технологията, свързани с опасността от земетресения. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: