По-слабото слънце ще има малък ефект върху затоплянето

Изследване, основаващо се на предвиждане за слънчевата активност през следващите 90 години, показва, че независимо от очакваното й понижаване, ефекта върху глобалното затопляне ще бъде минимален.

Модела,  изработен от учени от Университета Рединг и от националната метеорологична служба на Великобритания – Met Office – предвижда понижаване на глобалните температури с 0,08 °С до 2100 г.  Това няма да окаже сериозен ефект върху общата тенденция към затопляне, считана за резултат от човешката дейност, тъй като средната температура на Земята за същия период, ще се увеличи с 2,5 °С .

Учените обаче предупреждават, че е възможно този сценарий да не се превърне в реалност: „Важно е да се отбележи, че изследването се основава замо на един климатичен модел, използването на повече модели би могло да обхване и повече от неясните величини в климатичната система” казва Гарет Джоунс, учен в Met Office.

За изготвянето на проучването двата екипа са използвали усреднен модел от редица възможни такива, и на базата на него са изследвали ефекта върху климата в зависимост от енергията отделяна от слънцето. Освен 11-годишните цикли, които маркират периоди на засилена или по-слаба дейност от страна на нашето светило, съществуват и вариации в по-голям времеви мащаб.

В научните среди се смята, че слънчевата активност е достигнала своя максимум през 20-ти век, а някои съвременни изследвания сочат, че тази фаза най-вероятно е в своя край или може би вече е приключила. Това е причината Джоунс и неговите колеги да изследват „охлаждащия” ефект, който подобен развой на събитията би имал върху глобалния климат.

Интересен е фактът, че учените са пресметнали ефекта дори от понижаване в слънчевата активност, съпоставимо с най-значимото регистрирано в историята (между 1645-та и 1715-та година).  В този случай понижаването на температурата би било само с 0,13 °С. Вероятността това да се случи, обаче, е 8%.

Според професор Майк Локууд от Университета Рединг, е много по вероятно слънчевата дейност да спадне до нивата регистрирани около 1820 г. , по време  на т.нар минимум на Далтон.

Източник: Met Office

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!