Предупредителен доклад на ООН за климатичните промени

Доклад на ООН за нарастващото количество парникови емисии напомни на правителствата по целия свят, че техните усилия в борбата с климатичните промени е много далеч от поставените цели за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий, предаде Асошиейтед прес.

В доклада на Програмата за околната среда на ООН, публикуван броени дни преди провеждането на голяма международна конференция за климата, се изтъква, че концентрацията на изпусканите парникови газове в атмосферата, от рода на въглеродния двуокис, се е увеличила с 20 на сто от 2000-та година.

Учените са на мнение, че тези емисии са в основата на климатичните промени и ако не бъдат ограничени, това ще има опасни последици за цялата планета, като покачването на нивото на световните океани и наводняването на много крайморски градове. Резките промени във валежите ще имат отрицателни последици върху земеделието и върху запасите на питейна вода.

Нивата на емисиите от изгарянето на изкопаемите горива трябва да бъдат снижени с 14 процента до 2020 година, за да може да се постигнат необходимите условия за задържането на глобалното климатично затопляне под 2 градуса, в сравнение с периода преди настъпването на индустриалната епоха.

Тази цел си поставят преговорите за климата, които ще бъдат възобновени следващата седмица в Доха, столицата на Катар. Но те няма да бъдат постигнати, ако правителствата на отделните държави не си поставят по-амбициозни цели за намаляването на вредните емисии от тези, които сега се поставят на масата.

Програмата на ООН за околната среда предупреждава, че ако не бъдат предприети енергични действия, вредните парникови емисии ще достигнат 58 гигатона през 2020 година – 14 гигатона над допустимото количество, което би ни позволило да сведем глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!