През следващите 50 години размерите на рибите ще намаляват

Данните за сложните промени в екосистемите трябва да се имат предвид при определяне на квотите за риболов

Данните за сложните промени в екосистемите трябва да се имат предвид при определяне на квотите за риболов

Известно е, че размерите на рибите намаляват в резултат на човешката дейност, но това ги прави също по-уязвими при нападения на хищници и в края на краищата застрашава изключително важни хранителни ресурси на човечеството, сочат резултати от изследване, цитирани от Франс прес.

Вече има изследвания за това как индустриалният риболов и климатичното затопляне водят до намаляване на количеството кислород в океаните и до намаляване на средните размери на рибите. Глобалните последствия от този феномен в дългосрочен план обаче все още не са известни.

За да придобият представа за бъдещите промени във водните екосистеми, австралийски и финландски учени създадоха компютърен модел, представящ намаляването на размерите на рибите през следващите 50 години.  Моделът се е фокусирал върху последствията върху популацията на 5 вида риби в Тихия океан, включително и на бялата риба гренадир, която е сравнително популярно ястие в България.

Учените заключили, че дори ако размерите на рибите намалеят с едва 4 на сто, смъртността им вследствие на нападения на хищници може да нарасне с 30 на сто.  Такова намаляване на биомасата в долната част на хранителната верига ще доведе до много промени – например временно но малко увеличаване в биомасата на хищниците, адаптация на хищниците чрез ловуване на други видове риба, както и миграция на популациите с цел избягване на хищниците.

Изследването обхваща видове риби, уловени от австралийски риболовни кораби, е предупреждението на авторите е, че при управлението на риболова квотите трябва да се определят взимайки предвид наличната информация за сложния начин, по който се изменят екосистемите в момента. В противен случай има голям риск от цялостно намаление в улова.

Резултатите от изследването са публикувани в Biology Letters. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!