Русия блокира план за създаването на най-големия морски резерват в света

Моретата около Антарктида

Моретата около Антарктида

Амбициозните планове да се защитят милиони квадратни километри от антарктическите морета бяха изненадващо възпрепятствани от руски дипломати.

Очакванията на почти всички бяха, че на международната среща в Бремерхафен, Германия тази седмица, ще бъдат одобрени нови резервати в Морето Рос и в Източна Антарктида.

Плановете бяха подкрепени от огромен брой учени и неправителствени организации, както и от правителствата на САЩ, Нова Зеландия и Обединеното кралство.

Приемането им би опазило видове като пингвини, тюлени и риби във време, в което риболовните кораби във водите около Антарктида се увеличават.

Предложението за защита на Морето Рос идва от САЩ и Нова Зеландия и се отнася до забрана на риболова на площ от 1.6 милиона квадратни километра, с което би се създал най-големият морски резерват в света и би се установила специална зона за изследване на въздействието на климата и други промени в региона.

Друго предложение, подкрепяно от Австралия, Франция и Европейския съюз касаеше създаването на седем защитени зони в близост до източния бряг на Антарктида.

Тюленче в АнтарктикаНо на срещата на 16 юли руската делегация постави под въпрос доколко Комисията за опазване на антарктическите живи морски ресурси (CCAMLR)*, която регулира риболова около Антарктида, има властта да създава резервати.

А за създаването на резерват е необходимо съгласието на всички 25 члена. Това разяри НПО-тата, които посочиха, че CCAMLR вече е създала една подобна „морска защитена зона” и че всички членове на комисията вече са се съгласили, че по принцип тя трябва да създава такива зони.

Представители на НПО-тата обвиниха Русия в това, че е дошла със задни помисли на среща, организирана специално за обсъждането на морските резервати, след като вече не са били приети на друга среща миналата година. „Всички тук са много разочаровани” каза Стив Кампбъл, директор на кампанията в Съюза за Антарктическия океан – коалиция от групи, които се опитват да постигнат по-голяма защита на морето в региона. „Няма съмнение, че CCAMLR има властта да създава такива зони”

Двете предложения ще бъдат обсъдени отново на годишната среща на организацията в Хобарт, Австралия, през октомври. Въпреки, че има надежда да бъдат приети там, подходът на Русия на срещата тази седмица предизвика сериозни съмнения относно шансовете за одобрение в Хобарт.

Андреа Каванаг, директор на кампанията „Резервати в Южния океан”, ръководена от Pew Charitable Trusts, НПО със седалище във Вашингтон и Филаделфия, сподели пред сп. Nature, че се чувства разочарована от случилото се в Бремерхафен.

Ето гледната точка на фотографа Джон Уелър за риболова по света и Морето Рос:

Публикувано с разрешението на Macmillan Publishers Ltd: [NATURE NEWS] (Shock as Antarctic protection plans scuppered), Daniel Cressey (2013)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!