Ще използват токсични мишки срещу „чумата“ от змии на о. Гуам

Представителите на вида Boiga irregularis имат пагубен ефект върху животинския свят на остров Гуам

Представителите на вида Boiga irregularis имат пагубен ефект върху животинския свят на остров Гуам

Американските власти ще обсипят от въздуха остров Гуам с мъртви токсични мишки, в опит да ограничат популацията от дървесни змии, които от 60 години имат пагубно въздействие върху живота там, съобщи Асошиейтед прес.

Повечето местни птици на острова изчезнаха заради змиите. Видът е бил привнесен на Гуам с американските военни кораби от Южния Пасифик след Втората световна война. Броят им вече вероятно е 2 милиона, а освен че унищожават животните, те са причина и за редица други проблеми – хапят хора, дори прекъсват електричеството.

Щетите – както по отношение на биоразнообразието, така и чисто финансовите – са внушителни, но опасността ще се неутрализира ако новоразработената стратегия проработи.

„Преминаваме към нова фаза [на проекта]„, казва  Дейниъл Вайс, помощник директор на Службата за диви животни към Министерството на селското стопанство на САЩ. „Наистина няма друго място на света с проблем със змиите като Гуам“, допълва той.

Решението, на което са се спрели щатските власти, е ацетаминофен – активна съставка в обезболяващи лекарства. Веществото е безвредно за хората, но е смъртоносно за дървесните змии. Стратегията разчита на факта, че змиите ядат и плячка, която не са убили сами. Посредством хеликоптер, мъртви мишки обработени с отровното веществото ще бъдат хвърляни в джунглата, с цел да бъдат изядени от представителите на инвазивния вид. 

Учени са разработвали методиката повече от 10 години. За да не паднат мишките на земята, където могат да бъдат изядени от други животни или насекоми, всяка ще е снабдена с приспособление, с което да се закрепи по клоните или листата на дърветата. Там е хабитата на кафявите змии и ограничаването на периметъра ще позволи да се минимализира ефектът върху другите видове.

Операцията по разпръскването на мишките ще започне през април или май. Целта е не змиите да бъдат заличени напълно, а да се контролира популацията им. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!