Вулканите са забавили глобалното затопляне

Вулкани, като Августин в Аляска, противодействат на ефекта на глобалното затопляне, твърдят учените. Снимка: U.S. Geological Survey

Вулкани, като Августин в Аляска, противодействат на ефекта на глобалното затопляне, твърдят учените. Снимка: U.S. Geological Survey

Екип от учени от университета на Колорадо в Боулдър, смята че причината Земята да не се е затопли според прогнозите в периода 2000 – 2010г., са вулкани изхвърлящи серен диоксид в атмосферата.

Малки количества от въпросния газ се издигат до 19-32 километра в стратосферния аерозолен слой, където чрез химични реакции се образува сярна киселина и водни капчици. Те отразяват известна част от слънчевата светлина обратно в космоса и по този начин охлаждат планетата.

„Новото изследване дава индикации, че емисии от малки и средни по размер вулкани, са в основата на забавянето на затоплянето на планетата“, казва Раян Нийли, ръководител на екипа от учени. Нийли споделя, че предишни проучвания са показали, че увеличаването на аерозолите в стратосферата е понижило ефекта на затоплянето с до 25%.

Изследването отчасти е предприето за да се разреши неяснотата възникнала в резултат от други две скорошни публикации, достигнали до противоположни резултати. Екипа на Нийли доказал, че увеличените емисии от повишаването на горенето на въглища в Индия и Китай не са причина за охлаждането, както се твърди в едно от предишните проучвания.

Изследването на учените разчита на измерването на оптичната дълбочина на стратосферния аерозолен слой. Този показател е индикатор за неговата прозрачност. От 2000-та година до сега оптичната дълбочина на слоя се е увеличила с 4-7%, което показва, че е малко по-непропусклив за светлината, отколкото в предишни години. (Източник: University of Colorado at Boulder)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!